Blogipostauksen luominen on moniosainen projekti. Jos ei ole koskaan itse pitänyt blogia, voi olla vaikea kuvitella, mitä kaikkia työvaiheita yhden pienen blogipostauksen takana voikaan piillä. Ammattikseen bloggaavat eivät tempaise blogitekstiensä aiheita tyhjästä aina alkaessaan kirjoittaa, vaan tekstien aiheet suunnitellaan usein jopa viikkoja etukäteen. Blogitekstiä kirjoittaessa tekstiä ei myöskään hutaista blogiin puolessa tunnissa ja tämän jälkeen klikata julkaisupainiketta. Mitä kaikkia työvaiheita blogipostauksen tekemiseen sitten todellisuudessa sisältyy?
Blogitekstin ideoiminen
Suurin osa ammattimaisista bloggaajista ideoi juttujansa etukäteen ja aikatauluttaa parhaat ideat yksityiskohtaiseen sisältösuunnitelmaan. Toki aloittelevan bloggaajan ei tarvitse heti luoda heti tarkkaa suunnitelmaa kuukausiksi eteenpäin, mutta on blogitekstien aiheita on hyvä kuitenkin ideoida jonkin verran etukäteen. Ja jos mieleen tulee hyviä ideoita jotakin muuta touhutessa, kannattaa ne pistää heti ylös.
Jos blogitekstin kirjoitusprosessiin ryhtyy joka kerta täysin tyhjin käsin ilman minkäänlaista etukäteissuunnittelua, voi olla hyvin vaikea keksiä, mistä milloinkin kirjoittaisi. Nopeasti ideat loppuvat kesken ja bloggamiseen tulee pitkiä taukoja. Juttuaiheita kannattaa aina keksiä varastoon, jotta näin ei kävisi.
Taustatyöt
Monesti ennen blogitekstin kirjoittamisen aloittamista tulee suorittaa jonkinlaista taustatyötä. Tälle kannattaa varata riittävästi aikaa. Taustatöihin voi kuulua esimerkiksi tiettyyn aihepiiriin tututustuminen netissä tai kirjojen kautta, vierailu tietyssä paikassa tai materiaalien hankinta. Taustatöitä ei kannata hutiloiden, sillä blogitekstistä näkee kyllä helposti, mikäli et ole perehtynyt ollenkaan aiheeseen. Taustatöitä tehdessä kannattaa myös suunnitella jutun kuvitusta ja mielellään myös jo käydä ottamassa kuvat tai jos kuvien itse ottaminen ei ole mahdollista, miettiä mistä ne hankkii. Kuvia voi tarvittaessa esimerkiksi ostaa erilaisista kuvapankeista.
Blogitekstin kirjoittaminen
Taustatöiden jälkeen on aika aloittaa itse blogitekstin kirjoittaminen. Tätäkään osuutta ei missään nimessä kannata suorittaa liian kiirellä. Blogitekstiä ei koskaan kannattaisi julkaista heti kirjoittamisen jälkeen. Lue teksti vähintäänkin pariin kertaan huolella läpi. Kaikista paras on, jos voit antaa tekstin levätä esimerkiksi yön yli ja palata tarkastelemaan sitä uudelleen seuraavana päivänä. Tällöin erilaiset virheet ja huonosti muotoillut lauseet on helpompi huomata.
Postauksen kuvittaminen
Tässä vaiheessa kuvien tulisi mielellään olla jo otettuna tai sinulla tulisi olla katsottuna sopivia kuvia kuvapankista tai muusta vastaavasta lähteestä. Nyt kun itse blogiteksti on valmiina, pystyt valitsemaan parhaiten tekstiin sopivat kuvat. Jos et ole käsitellyt kuvia vielä niiden ottamisen yhteydessä, viimeistään nyt on aika jälkikäsitellä kuvat. Muista, että myös kuvien määrä ja asettelu tekstiin nähden on tärkeä suunnitella. Kuvia ei missään nimessä kannata heitellä tekstin sekaan miten sattuu, vaan niiden kannattaa olla loogisessa järjestyksessä. Parhaimmillaan teksti liittyy aina sitä edeltävään tai seuraavaan kuvaan.
Postauksen tarkistaminen
Blogipostausta ei tulisi ikinä julkaista heti, kun sen on saanut valmiiksi. Vaikka olisit tarkistanut tekstin jo aiemmin, tässä vaiheessa teksti kannattaa lukea vielä uudelleen läpi ja tarkistaa kuvien sopivuus tekstiin. Koko blogipostauksen teksteineen ja kuvineen tulisi muodostaa helppolukuinen kokonaisuus.