Millaista on bloggaajan elämä?

Onko bloggaajan elämä pelkkää shoppailua, brunsseja, juhlia ja eksoottisissa kohteissa matkustelua? Monien bloggaajien elämä saattaa näyttää tältä pelkkää blogia tarkastellessa, mutta todellisuudessa blogin taakse kätkeytyy tuntikausia kovaa työtä. Jos ei ole koskaan blogannut työkseen tai edes pitänyt blogia, voi olla vaikea ymmärtää, kuinka paljon työtä jo yhdenkin blogipostauksen ulos saaminen vaatii. Eikä bloggaajana työskentely ole pelkästään valokuvausta ja blogitekstien kirjoittamista – siihen liittyy paljon muutakin. Bloggaajan elämä näyttäytyy blogissa usein loistokkaampana kuin se todellisuudessa onkaan, sillä tottakai blogiin laitetaan vain hyviä kuvia ja teksteissä kerrotaan vain mielenkiintoisista tapahtumista.

Mitä bloggaajan työ pitää sisällään?

Mitä kaikkea bloggaajan työhön sitten sisältyy? Alla vain muutamia esimerkkejä bloggaajan työn sisällöstä:

  • Postausten suunnittelu, kirjoittaminen, oikoluku, editointi
  • Valokuvien ottaminen ja muokkaaminen
  • Blogin kommentteihin vastaaminen
  • Yhteydenpito yhteistyökumppaneihin mm. puhelimitse ja sähköpostitse
  • Palaverit asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa
  • Sosiaalisen median päivittäminen (jos blogilla on sosiaalisen median sivuja) ja kommentteihin vastailu

Suositun blogin pitäjä saisi jo pelkkään kommentteihin vastailuun kulumaan helposti vaikka koko päivän, joten hommaa totisesti riittää, jos haluaa saada vielä kaiken muunkin tehtyä. Suositut bloggaajat myös postaavat vähintään muutaman kerran viikossa, joten postausten suunnittelu, kirjoittaminen ja ideointi on lähes päivittäistä hommaa, ja se viekin jo yhden postauksen kohdalla helposti tuntikausia. Eikä blogin pitäjä voi lojua kaikkia päiviä kotonaan yöpuvussa töitä tehden, eihän tällöin olisi mitään, mistä kirjoittaa. Sen lisäksi että ruokabloggaajan tulee kokata, matkabloggaajan matkustella ja muotibloggaajan hankkia sekä suunnitella asuja, tulee bloggaajan myös pitää itsensä ajan tasalla alan trendeistä esimerkiksi käymässä erilaisissa alan tapahtumissa.

Millainen on bloggaajan tavallinen työpäivä?

Kokopäiväisen ruokabloggaajan päivä voisi näyttää esimerkiksi seuraavanlaiselta:

Klo 8-10: Blogin kommentteihin ja saapuneisiin sähköposteihin vastaamista

Klo 10-12: Tulevien postausten ideointia ja päivän blogitekstin luonnostelua

Klo 12-14: Ruuanlaittoa, ruuan valokuvausta, kuvien lisäämistä sosiaaliseen mediaan

Klo 14-15: Valokuvien muokkausta

Klo 15-17: Päivän blogipostauksen loppuun kirjoittaminen ja julkaisu

Klo 17 eteenpäin: Blogin ja sosiaalisen median kommentteihin sekä sähköposteihin vastaamista

Varsinkin jos blogitekstejä haluaa saada julkaistua lähes päivittäin, kokopäiväiseen bloggaamiseen saa helposti kulumaan enemmän aikaa kuin perinteiseen klo 8-16 työhön. Blogin pitäjällä ei yleensä paljoa vapaapäiviä ole, sillä sellaisinakin päivinä kun ei kirjoita julkaise blogitekstiä, tehdään yleensä suunnittelutyötä, otetaan kuvia tai vastaillaan kommentteihin. Bloggaaminen ei siis ole mitenkään erityisen helppo tai nopea tapa ansaita elantoaan, vaikka blogeja lukevien mielestä saattaa tältä näyttääkin.