Suunnitteletko blogin perustamista? Tai oletko kenties jo perustanut blogin hetki sitten? Tässä tapauksessa sinun kannattaa lukea seuraavat vinkit bloggaamiseen, jotta vältyt yleisimmiltä virheiltä ja saat luotua heti alkuunsa laadukkaan blogin.
Päätä blogin teema etukäteen
Aivan ensimmäiseksi sinun tulisi päättää blogisi idea eli blogin “punainen lanka”. Mitä aiheita blogisi käsittelee? Kenelle se on suunnattu? Mitä lukijat hyötyvät blogin lukemisesta? Jos blogin sisältö on kovin sekalainen, ei se välttämättä löydä kohdeyleisöään. Aiheeksi kannattaa luonnollisesti valita aihe, josta kirjoittaminen tuntuu luonnollisesta ja josta sinulla löytyy paljon kirjoitettavaa. Tai jos kyseessä on enemmän kuviin pohjautuva blogi, niin silloin aiheen tulisi olla sellainen, että löydät kuvauskohteita tarpeeksi. Aiheen ei välttämättä tarvitse kuitenkaan olla sellainen, josta tiedät paljon. Voihan blogia kirjoittaa vaikkapa johonkin aihepiiriin tai elämäntapaan tutustumisestakin. Älä kuitenkaan stressaa aiheen valinnasta liikaa, sillä blogisi aihepiiri voi aivan hyvin muokkautua vuosien varrella, jos alunperin valitsemastasi aiheesta kirjoittaminen ei tunnu enää hyvältä.
Määrittele blogin yleisö
Ennen blogin aloittamista kannattaa miettiä myös sitä, kenelle blogi on suunnattu. Tämä vaikuttaa nimittäin todella vahvasti siihen, millä tavoin blogitekstit kannattaa kirjoittaa. Kirjoitatko blogia jo johonkin tiettyyn aiheeseen perehtyneille? Vai onko tarkoituksenasi kirjoittaa blogia, jota kuka tahansa voi lukea ja ymmärtää lukemansa? Kun määrittelet blogiyleisösi tarkasti, tämä auttaa myös blogitekstien aiheiden suunnittelussa. Kun blogiyleisö on tiedossa, niin esimerkiksi ajankohtaisen tapahtumien avulla voi tavoittaa mahdollisimman monta lukijaa. Mikäli kirjoitat urheilublogia ja tarkemmin sanottuna jalkapallo-aiheista blogia, niin euro 2020 lopputurnaus voisi hyvinkin olla ajankohtainen ja kiinnostava aihe blogin lukijoille.
Panosta hyviin kuviin
Riippuu tietysti hieman blogisi aiheesta, kuinka tärkeässä roolissa kuvat ovat. Tekstipohjaisessakin blogissa olisi kuitenkin yleensä olla vähintään yksi kuva blogipostausta kohden. Kuvat voivat toimia joko tekstin kuvituksena tai koko postauksen tärkeimpänä elementtinä.
Blogikuvien ottamista varten kannattaa hankkia hyvä kamera. Alkuun laadukas puhelimen kamerakin voi olla ihan riittävä, joskin tällöin kuvat onnistuvat lähinnä valoisissa olosuhteissa. Järjestelmäkameran hankkimininen tulee kuitenkin luultavasti vastaan jossain vaiheessa. Pelkkä hyvä kamera ei toki takaa hyviä kuvia, vaan sinun tulee myös opetella valokuvausta. Aloittelevalle valokuvaajalle on saatavilla useita ilmaisia oppaita, ja monessa kaupungissa järjestetään myös valokuvauskursseja.
Panosta laadukkaaseen tekstiin
Vaikka blogisi pääpaino olisikin kuvissa, tarvitaan yleensä tekstiäkin jonkin verran. Ihan alkuun kannattaa päättää “äänensävy”, jolla tekstiä kirjoitat. Haluatko kirjoittaa asiallisesti vai tuttavallisesti? Käytätkö kirjakieltä vai puhekieltä? Haluatko antaa vitsikkään vai syvällisen vaikutelman? Saman kirjoitustyylin säilyttäminen tekstistä toiseen tekee blogista yhtenäisen kokonaisuuden. Moni lukijoista saattaa jopa alkaa seurata blogia miellyttävän kirjoitustyylin vuoksi, eikä tällöin ole hyvä, jos kirjoitustyli vaihtelee jatkuvasti.
Hyvä teksti on myös etukäteen suunniteltu ja jälkikäteen editoitu, eikä ole vain ruudulle sellaisenaan valutettua tajunnanvirtaa. Hyvässä tekstissä on yleensä kiinnostuksen herättävä aloitus, ajatuksia ilmaiseva keskiosa ja tekstissä mainitut asiat tiivistävä lopetus. Tärkeää on myös opetella kirjoittamaan lyhyesti ja ytimekkäästi. Harva jaksaa lukea pitkiä jaaritteluja, joissa itse tekstin pointti hukkuu kaiken turhan tekstin sekaan.
Yksi blogitekstin tärkeistä ominaisuuksista on myös helppolukuisuus. Kielioppiasioiden tulisi olla suurimmaksi osaksi kunnossa ja lauseiden sekä kappaleiden liittyä toisiinsa sujuvasti. Teksti kannattaakin lukea läpi useampaan otteeseen ennen julkaisua ja muokata huonolta kuulostavia lauseita paremmiksi. Lisäksi teksti kannattaa tarkastaa vielä jonkinlaisella oikolukuohjelmalla, sillä oma silmä ei yleensä näe kaikkia kirjoitusvirheitä.